permalink

1

Kada staviti dijete da sjedi?

Facebook

Ako je vaš pedijatar ili fizijatar pregledao dijete i nema primjedbi na motorički razvoj, te ako ste u tekstu iznad pročitali o motoričkom razvoju djeteta i procijenili da je vaše dijete spremno svladati sjedeći položaj, možete ga staviti u svoje krilo u sjedeći položaj i polako ga pripremati da samostalno sjedi, ali ne prije šestog mjeseca budući da je prerano sjedenje preveliko opterećenje za kralježnicu.

Stavite li dijete u sjedeći položaj, a ono se savija prema naprijed, još nije spremno nositi težinu u vertikalnom položaju. Nepravilnosti u držanju kasnije mogu imati neželjene posljedice.

Stoga, evo par vježbica za sjedenje, uz napomenu da radite nježno i lagano:

  • Sjednite na pilates loptu i stavite dijete u vaše krilo. Stavite zatim svoje dlanove na njegove nogice i neka djetetova desna noga bude na vašoj desnoj, a lijeva na lijevoj. Odižite vaše pete od podloge tako da vam natkoljenice idu gore-dolje, naizmjenično. Djetetova leđa oslonjena su na vas, a kasnije se probajte malo izmaknuti tako da se pokuša ne oslanjati leđima na vas. Ovom vježbom postižemo prijenos težine u sjedećem položaju i jačanje trupa.
  • Ista vježba i isti položaj samo uvedemo rotacije trupa u jednu, pa lagano u drugu stranu.
  • Vježba u kojoj dijete također sjedi na vama, a vi se lagano odupirete od podloge kao da skakućete gore-dolje.
  • Posjednite dijete na pilates loptu. Vi kleknite ispred ili iza njega, držite ga za trup ili zdjelicu te ga lagano ljuljate desno-lijevo.

1 komentar

  1. Imam jedno pitanje vezano uz sjedenje djeteta. Da li Vaše navođenje vježbi znači da dijete ipak treba pripremati za sjedenje i time požurivati proces ili ga možda pustiti da poraste toliko da više nema opasnosti za kralježnicu jer se podiže i sjeda samo?

Ostavi komentar

Obavezna polja su označena sa *.